Ασφάλεια Δικτύου Προστασία από Επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο

Darktrace

Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας απασχολούν ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση σε επιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων από πηγές στον χώρο εργασίας, όπως συσκευές κινητής τηλεφωνίας και IoT. Οι επιθέσεις αυτές συνήθως αποσκοπούν στην πρόσβαση, στην αλλαγή ή ακόμα και σ την καταστροφή ευαίσθητων πληροφοριών, στην απόσπαση χρηματικού ποσού από τους χρήστες, αλλά και στη διακοπή των επιχειρηματικών διαδικασιών. Η αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων προστασίας για την ασφάλεια του δικτύου στον κυβερνοχώρο γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, καθώς υπάρχουν περισσότερες συσκευές από ό, τι οι άνθρωποι, ενώ παράλληλα οι επιτιθέμενοι γίνονται ακόμα πιο καινοτόμοι. Έτσι, η SNSfortech προχώρησε στην επιχειρηματική συνεργασία με τον παγκόσμιο ηγέτη στην Cyber AI, την Darktrace με έδρα το San Fransisco και το Cambridge. Με πάνω απο 7000 εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, το λογισμικό της προστατεύει επιτυχώς εταιρικά δίκτυα, σύννεφα δεδομένων, εικονικά περιβάλλοντα, IoT και βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, ώστε από μόνο του να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται σε αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την επιχείρηση.

Darktrace - The Enterprise Immune System

Το Enterprise Immune System είναι παγκοσμίως η πιο προηγμένη τεχνολογικά συσκευή, η οποία μπορεί και «διαβάζει» τα δίκτυα και τις συσκευές τους και τις προστατεύει από τις απειλές του κυβερνοχώρου. Η συγκεκριμένη καινοτομία είναι εμπνευσμένη από τη «νοημοσύνη» του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού και έχει επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να υπερασπιστούν τα ίδια τα συστήματά τους όντας μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχών και απαιτητικών κυβερνο-απειλών. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο και χαρακτηρίζεται από την γρήγορη προσαρμοστικότητά του σε νέες μορφές απειλών, όπως για παράδειγμα το διαρκώς μεταλλασσόμενο ιογενές DNA. Πιο συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί μέσω της εκμάθησης του τι είναι φυσιολογικό για το ίδιο το σώμα στο οποίο βρίσκεται, και στη συνέχεια προχωράει στον εντοπισμό και στην εξουδετέρωση των μη φυσιολογικών τιμών, οι οποίες δεν ταιριάζουν με το διαρκώς εξελισσόμενο πρότυπο κανονικότητας που έχει διαμορφωθεί. Αντίστοιχα λοιπόν, και το Darktrace εφαρμόζει την ίδια λογική σε επιχειρηματικά και βιομηχανικά περιβάλλοντα. Ειδικότερα, η τεχνολογία Enterprise Immune System, βασισμένη σε μηχανικούς εκμάθησης και αλγορίθμους "AI", μπορεί και δημιουργεί ένα μοναδικό πρότυπο για κάθε συσκευή και χρήστη που βρίσκεται στο δίκτυο και χρησιμοποιεί αυτές τις γνώσεις που έχει συγκεντρώσει προκειμένου να εντοπίσει τις αναδυόμενες απειλές, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα παρέμεναν απαρατήρητες. Όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι και το Immune System Enterprise, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία από κάποια απειλή ή κάποιο πρότυπο, ώστε να καταλάβει ότι είναι δυνητικά απειλητικό. Λειτουργεί, δηλαδή αυτόματα, χωρίς να διαθέτει στη μνήμη του προηγούμενες γνώσεις, εντοπίζοντας και καταπολεμώντας τις απαιτητικές και κρυφές επιθέσεις μέσα στο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο.

Darktrace Enterprise

Το Darktrace Enterprise αποτελεί την κυρίαρχη αμυντική λύση σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας. Συνδυάζει την ικανότητα ανίχνευσης απειλών σε πραγματικό χρόνο, οπτικοποίησης του δικτύου, καθώς και προηγμένες δυνατότητες έρευνας μέσα σε ένα ενιαίο ενοποιημένο σύστημα το οποίο είναι γρήγορο και εύκολο στην χρήση και στην εγκατάσταση. Χρησιμοποιώντας ίδιους μηχανισμούς μάθησης και χρήσης αλγορίθμων «AI», το Darktrace Enterprise λειτουργεί παθητικά αναλύοντας την πρωτογενή κυκλοφορία του δικτύου προκειμένου να διαμορφώσει μια διαρκώς εξελισσόμενη εικόνα του «φυσιολογικού» για κάθε χρήστη, συσκευή και υποδίκτυο μέσα σε έναν οργανισμό. Χωρίς να υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια δραστηριότητα είναι «κακόβουλη» και ποια όχι, το Darktrace Enterprise «μαθαίνει» μόνο του να ανιχνεύει σημαντικές παρεκκλίσεις του δικτύου και αμέσως ειδοποιεί τον οργανισμό για τις πιθανές αυτές απειλές – από χρήστες εσωτερικά του δικτύου που χαρακτηρίζονται από απειλές χαμηλής έντασης μέχρι τους αυτοματοποιημένους ιούς, όπως το ransomware. Η εγκατάσταση του Darktrace Enterprise είναι εξαιρετικά γρήγορη και διαρκεί μόλις μία ώρα προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του. Από τη στιγμή που εγκαθίσταται προχωράει άμεσα στην ανάλυση των δεδομένων, εξάγοντας τα αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως δεν απαιτείται κάποια χειροκίνητη διαμόρφωση ή προσαρμογή του Darktrace Enterprise, καθώς το σύστημα προσαρμόζεται αυτόματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του στα νέα επιχειρηματικά περιβάλλοντα και στις συμπεριφορές των χρηστών.

Darktrace Antigena

Το Darktrace Antigena, το οποίο υποστηρίζεται από το ήδη πολυβραβευμένο AI του Darktrace Enterprise, είναι μια αυτόνομη λύση αντιμετώπισης που λαμβάνει μέτρα ασφαλείας ενάντια στις απειλές του κυβερνοχώρου, περιορίζοντας τις βλάβες και σταματώντας τη διάδοσή τους σε πραγματικό χρόνο. Στην περίπτωση ενός απειλητικού περιστατικού, η τεχνολογία αυτή λειτουργεί ως ψηφιακό αντίσωμα, που λειτουργεί έξυπνα παράγοντας εκτιμήσεις, που είναι μετρήσιμες και αναλογικές, χωρίς να δυσχεραίνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης. Η συγκεκριμένη ικανότητα, λοιπόν, του να συγκρατεί τις απειλές χάρη στην τεχνολογία AI, αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κυβερνοχώρο και στις ομάδες που ευθύνονται για τις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες επωφελούνται από τον κρίσιμο χρόνο που απαιτείται για να γίνει αντιληπτή η επίθεση ώστε να αποφύγουν σημαντικές βλάβες. Γνωρίζοντας, επομένως την ύπαρξη του χάσματος μεταξύ της αυτοματοποιημένης ανίχνευσης των απειλών και της αντίδρασης της ομάδας ασφαλείας, η Darktrace Antigena έρχεται να το γεφυρώσει δημιουργώντας μια νέα εποχή στην άμυνα στον κυβερνοχώρο.